Seven Unexpected Ways Eetkamer Tafel Can Make Your Life Better | eetkamer tafel

Door Harm Tilman – Als beurs voor de werkomgeving is Orgatec in Keulen een graadmeter voor de manier waarop nu en straks wordt gewerkt. De traditionele werkplek gaat verdwijnen, zoals ooit de eetkamer is verdwenen uit het interieur van een woning. Ze begint de woonomgeving steeds meer te naderen. Voor deze omgeving ontwierp de jonge ontwerper Patrick Belli een nieuwe fauteuil.

Manchester Eetkamertafel Staal Eiken 200cm - Markus John | eetkamer tafel
Manchester Eetkamertafel Staal Eiken 200cm – Markus John | eetkamer tafel | eetkamer tafel

Patrick Belli maakt deze fauteuil voor het nieuwe merk Leolux LX. Belli werkte al eerder voor Leolux. Zo ontwierp hij in 2011 al dat een fauteuil. De nieuwe fauteuil is ontworpen met een andere insteek, namelijk lokaal en duurzaam produceren. Leolux is een merk dat bekend is om zijn organische vormgeving, iets wat Belli enorm aanspreekt.

Wat direct opvalt is de opvallende verhouding die Belli heeft gecreëerd tussen leuning en zitschaal. Zelf zegt hij daarover: “Ik probeer een bijzondere vormentaal te produceren maar ook bijzondere details. Ik houd van details. Als ik een tafel zie die me interesseert kijk ik altijd onder de tafel. Ik wil weten hoe hij is afgewerkt. Ik wil met zo weinig mogelijk materiaal iets heel bijzonders maken.”

Maar hoe zit dat bij de fauteuil? “Je hebt de rug en de zitting en die heb ik als bijzondere entiteiten opgevat, die met elkaar iets gaan doen. Dat heeft geleid tot het ontwerp van twee schalen die in elkaar vallen. Wat ik belangrijk vond bij de uitwerking, is dat het idee zichtbaar blijft. Ook vanuit de constructie bezien zijn het echt twee schalen.”

Waarom valt de zitting in de rug en niet andersom? “Dat heeft met mijn opvatting van esthetiek te maken. Ik heb het ook andersom uitgeprobeerd, maar toen was de fauteuil niet in balans. Een bepaalde kwaliteit viel weg. De fauteuil lag niet meer lekker in het oog.”

De schaal is niet bepaald flinterdun, maar Belli zegt dit bewust te hebben gedaan. “Leolux heeft een bepaalde stijl. Comfort en kwaliteitsbeleving staan bij Leolux hoog in het vaandel en daar heb ik op ingespeeld. Ik heb direct het gevoel dat ik hier lekker in kan zitten. Dat is het eerste signaal dat een fauteuil moet afgeven, ook visueel. Wat mij betreft heel belangrijk. Ik probeer met mijn fauteuil zo veel mogelijk mensen te bereiken.”

Eetkamertafel, Dale, 240 - Dagaanbiedingen maandagmiddag - BVA ..
Eetkamertafel, Dale, 240 – Dagaanbiedingen maandagmiddag – BVA .. | eetkamer tafel

Hoe werk je daaraan? “Als ontwerper moet je zelfverzekerd zijn. Wat beroerd mij en is datgene de moeite waard om op de markt te zetten? Wat vind ik zelf prettig om te gebruiken? Vervolgens probeer je te kijken of dat voor anderen ook zo is. Ik zal nooit compromissen sluiten maar ik vraag me wel voortdurend af of een product passend is en te maken is.”

De stoel heeft een iconische vorm, opper ik. Daar is Belli het mee eens, sterker, dat is ook zijn intentie. “Voor mij is een heldere vorm plezierig om naar te kijken. Een ontwerp moet niet te veel ruis bezitten, mag niet anekdotisch worden. Je ziet de vorm en je begrijpt hem direct, pas dan heeft een ontwerp voor mij meerwaarde.”

Je hoort ontwerpers wel beweren dat al zo veel fauteuils zijn gemaakt. “Dat vind ik flauw, want we willen toch gave nieuwe dingen waar we door verrast worden? Ik vind wel dat ze een toegevoegde waarde moeten hebben. Een andere eis is dat een fauteuil duurzaam is ontworpen. Dat geldt ook voor dit ontwerp. Mijn ontwerpen moeten tot de kern geraken. Op deze manier gebruik je alleen materiaal dat essentieel is. Verder is de stoel duurzaam geproduceerd.”

Wat is voor jou duurzaam? “Recyclen vind ik een heel goed thema, mits de producten of toegepaste materialen daadwerkelijk iets toevoegen. Innovatie in materialisatie is daarin een interessante weg”.

 

Heb je het ontwerp in opdracht gemaakt? “De fauteuil is een woonproject, dat ook zeker geschikt is voor de projecten markt. Het is een bijzonder functioneel meubel.

Eetkamertafel Bassano – Designer Meubelen Cruquius – Haarlem | eetkamer tafel
Eetkamertafel Bassano – Designer Meubelen Cruquius – Haarlem | eetkamer tafel | eetkamer tafel

Wat vind je het lastigst bij het ontwerp van een fauteuil? “De ergonomie. Ik houd niet van een geweldig ontwerp dat voor geen meter zit. Dan heb je maar tien procent te pakken. Soms heb je een heel gave vorm te pakken maar is het lastig de fabrikant ervan te overtuigen dat die moet blijven. Als het comfort er onder lijdt, moet je wel een compromis maken. Het is altijd lastig de goede middenweg te vinden.”

Je hebt het eigenlijk steeds over het vinden van de juiste balans. “Voor mij is dat belangrijk. De vorm die ik maak en de functie die eraan vast hangt, dienen elkaar te versterken. Ze mogen elkaar niet overrulen. Een goed product is voor mij een object dat de fantasie prikkelt, maar tegelijkertijd ontzettend functioneel is. Voor mij is het meer dan een eenvoudige stoel of fauteuil.”

 

In welke omgeving? “De fauteuil is onderdeel van de nieuwe Leolux LX collectie die bestemd is voor retail, hospitality en werkomgeving. Het is een product dat gemakkelijk in het oog ligt en niet schreeuwerig is. Het komt bijvoorbeeld in een lobby en dient om deze reden kwaliteit uit te stralen. Daarnaast is deze fauteuil ook heel geschikt voor de woonmarkt. Het is geschikt voor beide werelden.”

Hoe past je fauteuil in de veranderende werkomgeving? “De kantooromgeving is meer een woonomgeving geworden. Je hebt het flexwerken. Als je kort wil overleggen, is het prettig dat je niet een zaal hoeft af te huren. Daarvoor kun je ook plaats nemen op een bank of in een fauteuil. Juist door mensen zo veel mogelijk bij elkaar te zetten kom je tot de meest gave dingen.”

 

Jouw fauteuil is onderdeel van een nieuwe collectie. Ben je hier schatplichtig aan? “Leolux is een bedrijf dat in korte tijd de nieuwe LX collectie heeft neergezet. Ze heeft dit gedaan door enkele al bestaande ontwerpen aan te passen, door de poten, materialen of verhoudingen aan te passen. De collectie past perfect bij de huidige hybride werkomgeving.”

Grote eetkamertafel oud eiken - Maco Design | eetkamer tafel
Grote eetkamertafel oud eiken – Maco Design | eetkamer tafel | eetkamer tafel

Ga je meer ontwerpen voor deze collectie? “Ik zou het leuk vinden een bank of een serie banken te ontwerpen. Die zouden dan heel geschikt zijn voor mensen met compacte ruimtes, maar zijn ook uit te breiden voor lobbies of restaurants. Het wordt een modulair meubel dat op zichzelf interessant is door de toepassing, maar dat ook blijft als je het uitbreidt. Een dergelijk systeem kan veel toevoegen aan de manier waarop je tegenwoordige woont.”

Door Harm Tilman – Als beurs voor de werkcultuur is Orgatec in Keulen een graadmeter voor de manier waarop

Tijdens Architect@Work organiseerde de redactie van de Architect een speciale lezing over het thema Licht